MoparFins

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

We changed servers, which is good, and lost all passwords, which is bad. See above.

Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Steve

Pages: 1 ... 9 10 [11] 12
151
General Tech / Where the heck does this go?
« on: June 24, 2008, 03:58:01 PM »
OK, time for a stupid question. I just replaced the missing windshield washer reservoir on my 1968 Sport Fury. I see where the +12V connector mates to the pump, but I don't know where what appears to be the ground lug connects. I don't recognize this type of terminal.

Help?

Thanks,  guys!



152
Tech- - Engine / HELP!!! Problem after Ignition Conversion!
« on: June 23, 2008, 02:08:29 PM »
Can't provide mileage info since I haven't registered it yet. Will report back with info as gathered!


153
Tech- - Engine / HELP!!! Problem after Ignition Conversion!
« on: June 09, 2008, 08:14:58 AM »
Final Update!

Thought the group should hear the epilogue to this saga.

I contacted Summit Racing to let them know that I had received a defective part in my kit and I wanted to exchange it for another ECU. I told the customer service rep that was handling my issue that I just wanted to exchange my bad box for a (hopefully) good one. He told me that they couldn't do that because it was part of a kit and that I would have to return my entire kit for a replacement kit. I told that I had just gotten everything set up and that I didn't want to be out of commission for 2 weeks waiting for them to receive my return kit, check it to make sure everything is there and then for them to send me a replacement kit. This gentleman chuckled told me they would be sending me a replacement kit immediately and to just return the defective kit after it has been installed and was working properly.

Talk about great customer service! I wasn't on the phone with him for more than 5 minutes! He was pleasant, professional, knowledgeable, polite and extremely helpful. This may have only been my 3rd order with Summit, but it sure as hell wouldn't be my last. Great to see a company that really understands the value of a satisfied customer. PLUS this man (and I'm really sorry I didn't get his name) was an American.......and was talking to me from within the United States. Great to know that some companies haven't outsourced their customer service positions to another country.

Good for you, Summit. Good for you!!!!


154
Tech- - Engine / HELP!!! Problem after Ignition Conversion!
« on: June 08, 2008, 09:32:53 AM »
UPDATE UPDATE UPDATE

Problem solved!!!!!!! The culprit was (drum roll)..........................................

A Bad ECU BOX!!! Bad right out of the box brand new with the conversion kit!! A trip up to NAPA got me the ECHLIN replacement. This is their top of the line unit, but I don't think it has the higher RPM range of the orange box. Right now I don't care, 'cause it's working just fine :-)

Thanks so much for all the suggestions and guidance, guys!!! It is really appreciated!!!

Now I have to put an air conditioner in the bedroom window to cope with the 95 degree heat we are enduring. I would rather take the SF for a cruise! Oh well, another day.

Thanks again for all the help!!!!!!!!!



155
Tech- - Engine / HELP!!! Problem after Ignition Conversion!
« on: June 07, 2008, 04:37:20 PM »
CBarge, I will try to pick one up tomorrow. Was planning to keep a "just in case" spare on hand. Good advice.

POLARACO,
1)  Yes, you did advise checking these voltages before. However I am not clear on exactly what to do and what you mean. Should I be measuring the 'feed' side for 9V in the 'run' position and 12V in the 'start' position? NOTE:I should point out that as a test, we temporarily (and briefly) bypassed the ballast resistor. No change;same problem.

2) We disassembled and inspected the distributor for mechanical issues. None found. When we reassembled the distributor, we set the air gap to .008 (checked at all 8 points).

3) Bad pickup, eh? Hmmnnnn. One more variable thrown into the mix ;-)

4) Man, these orange boxes have a crappy reputation. I will track down a replacement ASAP!

5) Way ahead of you here, bro. Double-checked all connections including the pre-made ones. I'm done taking anything for granted.

Thanks for all the help guys. All great advice!!!




156
Tech- - Engine / HELP!!! Problem after Ignition Conversion!
« on: June 07, 2008, 06:34:05 AM »
UPDATE

A really good friend (who happens to be an EXCELLENT diagnostician) came over last night and together we worked until after 2 AM trying to figure this problem out. I won't bore you with everything we did, but we did discover something that will ultimately help us solve this puzzle.

Reinstalling the old dual point distributor made the car run AWESOMELY!!!

So, what is the problem with the new electronics? Is it the ECM (orange box)? Is it the distributor?

Although the orange boxes has a questionable reputation, Jon is not convinced that it is a bad box. He thinks the problem might be caused by low voltage. The ballast resistor and related circuitry is a curve ball to non-mopar guys. We don't know what voltages we should be seeing. I always thought that the ballast resistor limited the voltage the coil 'sees' to 9V when the engine is running and only passes 12V during the start sequence.

I want to test voltages to help determine if the box is bad or not. Can you guys please tell me where I should check and what voltage I should read?

Some things I can tell you:
1) With the electronic ignition distributor and related components installed, the engine starts to shake significantly and breaks up (misfires) at approx 3,000 RPM

2) Reinstalling the old points distributor made the engine run perfectly
 
3) The box orange  is properly grounded

4) All the connections (including splices) are good and solid

5) Timing is correct (both mechanical and vacuum)

I want to get another box and try it just to see, but no part stores have one in stock, the nearest dealership is 30 miles away and the one salvage yard around here doesn't have any. I'd rather establish without a doubt that it is the box before throwing more money at it. I just plunked down a bunch of moola for a new convertible top, pads, cables and rear glass. This on top of the conversion kit, Voltage regulator, Spark Plugs, wires and a new carburetor. My wife's patience is starting to wear out.

Hope this info helps with a diagnosis. If there are key voltages I should be checking, please let me know.

Thanks so much for your help!!!



157
Tech- - Engine / HELP!!! Problem after Ignition Conversion!
« on: June 05, 2008, 03:28:27 AM »
No, but here's what I think I'm going to do next:

1) close the plug gap to .035
2) Go through the entire timing process as outlined in the conversion manual.

Must say, I'm leary of the manual as there are mistakes in it. For example, the manual states that the rotors on small blocks (273, 318, etc.) rotate clockwise, while big blocks (383,440,hemi,etc.) rotate counter-clockwise. However the illustrations provided show both engines rotating clockwise!

I won't get to try this until this weekend, but I will keep you all updated of my success/failure.

Please keep your thinking caps on just in case;-)




158
Tech- - Engine / HELP!!! Problem after Ignition Conversion!
« on: June 04, 2008, 02:34:20 AM »
First of all, thanks for the help. It is really appreciated. Where to start.....

(in no particular order)

1) The conversion kit included a new cap and rotor.

2) Without a tach, I am guessing around 3500 rpm +/- 500 (my tach/dwell meter only goes to 2000)

3) I'll close up the plug gap to .038 and see if that makes a difference.

4) I mounted the ECU to the front side of the radiator support. Thought this would keep it cool. It is securely bolted to the support, so it should be making a good connection to ground.

5) Plug wires are tight to both the cap and the plug.

6) I don't think I have a vacuum leak. Pulls 20+ lbs vacuum (I bought a vacuum gauge to aid this diagnosis. I wanted to try everything I could think of before coming to the group for help.)

7) The carb has not been fine tuned to the engine.

CORRECTION TO MY ORIGINAL POST!
I know for sure that this problem did NOT exist prior to conversion. ALSO adding the new coil did seem to help a bit (but I could be wrong). The misfire/breakup didn't seem quite as severe.

There are only a few gearheads in my area and none are into mopar, so borrowing an orange box is out. I'll have to buy one (I was going to get a black box as a spare anyway). I just hate to just keep throwing money at a problem like a stab in the dark.

Thanks again, POLARACO, for calling in the big guns!

Thanks to all for your contributions. I am sure with the knowlege here a solution will be found.

Can't sleep.
Can't eat.
Can't focus at work.
Not good.

Uncle Hulka


159
Tech- - Engine / HELP!!! Problem after Ignition Conversion!
« on: June 03, 2008, 04:17:16 PM »
I have a 1968 Sport Fury convertible. The engine is a 440 HP (original and stock). I purchased the MOPAR Electronic Ignition conversion kit to eliminate points once and for all. Kit included a distributor, an ECU (orange) and a new ballast resistor. I also replaced the mechanical voltage regulator with a electronic one (stock appearance, Thanks FuryGT!!!).

Installation went without a hitch. set the timing to 5 degrees BTDC and total advance is 38 degrees. Just what it should be according to the included manual.

The problem? At high RPM's, the engine starts to shudder and misfire. Quick revs cause a backfire (scratch one muffler. One left). Hmmnnn. I replace the plugs (.040 Gap) and install new plug wires. No change

OK, my carb (original AVS) had been pretty mistreated in its earlier life and must've been dropped at least once. I have an intermittent fuel leak (drip) at the pass-side end of the secondary butterfly shaft. After engine shut-off, I look down into the secondaries and see puddles of fuel on the secondary butterfly and ripples from a fuel drip.  
Disassembly reveals fuel in areas where it shouldn't be and a slightly bent fuel metering rod.

A friend lends me a brand new edelbrock "AVS" carb. After install, still has a high rpm shudder. Hmmnnnn.

I then read an article discussing the benefits of the electronic ignition conversion I have performed. At the end of the article, it suggests replacing the coil. the reasoning is that while it may function well with point-type ignition, it may not handle electronic ignition and could cause "misfire or worse". Eureka!!! That has to be it! I run to to my local speed shop (20 miles away) and buy a Accel super stock coil. While there, I also buy a Edelbrock Performer Series carb; a model made as a direct replacement for my engine.

I get home and quickly install the new coil. I start the engine and after the engine reaches operating temp, I slowly increase the rpm's and ........................

NO CHANGE!!! WTF!!!

This symptom may or may not have existed prior to conversion as I have not driven the car outside of the occasional blast a couple hundred yards on my street.

BTW, those rare occasions on the street always ended the same; a full throttle run for a couple hundred feet and when I let off the throttle, the engine would stall. Everytime! I chalked this up to the carb. Maybe I was wrong?

I am out of ideas. I need some wisdom, gang.

Thanks,
Uncle Hulka


160
WELCOME NEW MEMBERS! / 60 DART! Welcome!!!!
« on: April 23, 2008, 03:47:42 PM »
ouch POLARACO2008-04-23 21:20:49

161
WELCOME NEW MEMBERS! / Welcome Unca Hulca
« on: April 23, 2008, 03:20:40 PM »
BTW, Foamy, I dig your Fury !


162
WELCOME NEW MEMBERS! / Welcome Unca Hulca
« on: April 23, 2008, 03:19:29 PM »
Thanks for the kind words, Foamy!!! My wife and I just got back from taking the delmont out for our first cruise of the year. It was just awesome!

Something about convertibles that just draws me like a moth to a flame. I don't know why. Something curious though. I have a lot of friends who're into old cars. One day, a buch of were sitting around and the topic of convertibles came up. to my shock, a lot of these guys just didn't like convertibles at all!

I took a quick poll and to my surprise, only about 10-12% liked convertibles! Then I remembered that convertibles made up only about 10-12% of total production for a given model!

Some things never change, I guess.

In '48 Hours' Nick Nolte summed me up in 4 words:
"I'm a Ragtop man!"

Uncle Hulka



163
WELCOME NEW MEMBERS! / 60 DART! Welcome!!!!
« on: April 23, 2008, 02:25:28 PM »
POLARACO2008-04-23 21:19:57

164
WELCOME NEW MEMBERS! / Welcome Unca Hulca
« on: April 22, 2008, 02:19:27 AM »
Here are a couple quick picks of the gems.  I can post more if anyone wants.

1968 Sport Fury



1968 Olds Delmont




1957 Chevy Bel Air




165
WELCOME NEW MEMBERS! / Welcome Unca Hulca
« on: April 21, 2008, 03:02:49 PM »
I put some pics up but don't know where you go can see them.

I wasn't always this stupid.

i could be wrong.



Pages: 1 ... 9 10 [11] 12
© 2008-2014 Steve Hobby • © 2015 Allpar, LLC