MoparFins

Techical Discussions => General Tech- - BRAKES => Topic started by: Brian on June 16, 2008, 09:08:07 PM

Title: Brakes dragging....
Post by: Brian on June 16, 2008, 09:08:07 PM

Title: Brakes dragging....
Post by: Steve on June 17, 2008, 05:14:59 AM
Take a 1/8 of a turn out of the adjuster on the shaft.
 
The shaft that comes out of the booster needs to be adjusted.  Take you're two bolts out and swing the naster forward enough to get to the end.  You want to turn the little adjuster screw clockwise 1/8th of a turn.  Trey them again.  Repeat as needed. 
 
I'm telling you 1/8 because I can't tell how bad they are dragging and you just want to do this in tiny incriments.  Too much and the brakes won't lock.  But we have a long way to go for that yet. . .
Title: Brakes dragging....
Post by: Brian on June 17, 2008, 08:05:48 AM
Thanks Steve...I figured that was what I needed to do, but I would have cranked on the nut to bring it in...so the 1/8th turn in increments is a much better idea.(http://www.moparfins.com/forum/smileys/smiley20.gif)
Title: Brakes dragging....
Post by: Steve on June 17, 2008, 11:44:31 AM
believe it or not, that adjustment is very sensitive
Title: Brakes dragging....
Post by: Jimmy on July 02, 2008, 02:52:46 PM
   I have been having a problem with the brakes dragging on the 66 300. It is fine while driving short jaunts but after about 1/2 hour, they drag and heat up. I installed a reman 67 dual unit last season and never had a problem. This year I installed a reman booster and its been giving grief ever since. Pushrod has been adjusted several times and no success. I have noticed the master gets quite hot to the touch when this occurs. It is about 8 inches from the H/P manifold, could this be the culprit? I was considering fabricating a heat shield on the inside of the master.
Title: Brakes dragging....
Post by: Steve on July 02, 2008, 04:44:10 PM
That should not be the reason.  As the fluid expands from the heat, it should flow back into the master.  Unless there is an issue



 
There are a couple of things that can cause that problem. 
 
One is the adjustment which you seem to have addressed.  But maybe not enough?
 
The second is a contaminated brake system.  This is sludge that developes in old brake fluid and it works it's way back into the relief orific in the master clogging it.
 
3. Parking Brake cables can cause the rears to hang up and heat up.
 
4. Brakes are adjusted too tight.
 
That's all I can think of
 
Title: Brakes dragging....
Post by: Jimmy on July 02, 2008, 05:59:27 PM
   Its only the front dragging, cables and all adjustments are fine. The fluid got a partial flush with the new master and r/f wheel cylinder last year. Guess ill purge the entire system and see what happens.
Title: Brakes dragging....
Post by: Jimmy on July 03, 2008, 03:37:55 PM
   Well it turns out after closer examination that one of the shoe castings were bent. After a little careful persuasion it was adjusted and worked out fine. Just my luck to get a set of shoes with one damaged. Will have to order a new set tomorrow.  
Title: Brakes dragging....
Post by: Arlen Vander Hoff on July 04, 2008, 03:31:57 PM
Glad it was an easy fix for you Jimmy.
Title: Brakes dragging....
Post by: Jimmy on July 04, 2008, 06:30:02 PM
   It was one of the easier ones. Thanks man...
Title: Brakes dragging....
Post by: Steve on July 05, 2008, 05:47:48 AM
Good Job Jimmy
Title: Brakes dragging....
Post by: Paul on July 06, 2008, 05:44:47 AM
Quote from: jimmyray68
   Its only the front dragging, cables and all adjustments are fine. The fluid got a partial flush with the new master and r/f wheel cylinder last year. Guess ill purge the entire system and see what happens.
 
Junk2008-07-06 10:47:03